×

Heteronymy sú básnické osobnosti, ktorým Pessoa dal meno, vytvoril životopis a napísal ich básnické dielo, pričom akoby sa stal niekým úplne iným, takže ich poézia je jedinečná. Heteronymy žili svojim vlastným životom a dokonca viedli na stránkach lisabonských denníkov literárne polemiky. Pessoa ich vytvoril niekoľko desiatok. Tých najvýznamnejších vám predstavíme.

Fernando Pessoa Pessoa písal aj pod vlastným menom, prevažne hermetickú poéziu. Sem patrí Mensagem (Posolstvo), Anglické sonety, Passos da Cruz (Krížová cesta).

Alberto Caeiro Narodil sa v roku 1889 v Lisabone, zomrel v roku 1915 na tuberkulózu. Je blondiak s bezfarebnou pleťou a modrými očami, strednej postavy. Skoro celý život prežil na vidieku. Nemal žiadne povolanie a takmer žiadne vzdelanie, len základnú školu. Rodičia mu čoskoro zomreli a tak zostal doma a žil z malého dôchodku. Býval s jednou starou tetou, pratetou. Jeho dielo vzniklo 8. marca 1914, keď Pessoa pristúpil k vysokej komode, vzal papier a začal písať. V extáze napísal naraz cez tridsať básní. Sám Pessoa o tom napísal, že to bol triumfálny deň jeho života. Začal názvom – Pastier stád. Potom sa zjavil niekto, komu dal hneď meno Alberto Caeiro. Pessoa ho nazval svojím majstrom. Potom sa mu snažil nájsť žiakov a objavili sa Ricardo Reis a Álvaro de Campos. Je pohanským básnikom.

Ricardo Reis Narodil sa v roku 1887 v Porte. Je nižší ako Caeiro ale silnejší, je tmavý. Vychovali ho v jezuitskej internátnej škole. Je lekár, od roku 1919 žije v Brazílii, kam dobrovolne emigroval pre svoje monarchistické presvedčenie. Vzdelaním je latinista a ako samouk napoly helénista. Nasleduje Epikura a Horácia, ospevuje bukolický pokoj a pohŕda mestom. Jeho obľúbená forma sú ódy.

Álvaro de Campos Narodil sa v Távire 15. októbra 1890 (podľa horoskopu Ferreiru Gomesa o pol druhej popoludní). Je vysoký 175 cm (o dva viac ako Pessoa), chudý a trochu sa hrbí. Nie je ani svetlý ani tmavý, je tak trochu typ portugalského Žida, vlasy však má hladké a sčesané nabok, nosí monokel. Má bežné gymnaziálne vzdelanie, potom ho poslali do Škótska, kde študoval inžinierstvo, najprv strojné a potom námorné. Počas jedných prázdnin podnikol cestu na Východ, pri ktorej vznikla báseň Opiarium. Po latinsky ho učil strýko z Beiry, ktorý bol kňazom. Modernistický a futuristický básnik, mestský človek, ktorého fascinuje veda a moderný svet. Píše voľným veršom.

Bernardo Soares Soares je pomocným účtovníkom v Lisabone a je to poloheteronym. Poloheteronym je to preto, lebo nie je Pessoova osobnosť, ale zároveň nie je úplne iná, je jednoducho oklieštená. Je to Pessoa bez jeho súdnosti a citovosti. Píše prózu. V ankete Nórskeho knižného klubu sto významných súčasných spisovateľov zaradilo jeho Knihu nepokoja (Livro de Desassossego) medzi 100 najlepších kníh v histórii.

Chevalier de Pas Prvý Pessoov heteronym, ktorý začal používať ako šesťročný. Pessoa mu písal listy a Chevalier de Pas mu na ne odpovedal.

Alexander Search Zrodil sa v Durbane spolu so svojím bratom Charlesom Jamesom Searchoch, Robertom Annonom a David Merrickom. Písal po anglicky.

Ak vás zaujímajú ďalšie životné osudy Pessoovych heteronymov, odporúčame vám prečítať si knihu Josého Saramaga Rok smrti Ricarda Reisa.

Opisy Pessoovych heteronymov sú parafrázy a doslovné citáty z Pessovho listu Adolfovi Casaisovi Monteirovi z 13. januára 1935.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť