×

Guinejsko-bissauská kuchyňa je do veľkej miery ovplyvnená polohou krajiny a neúrodnosťou miestnej pôdy. Preto sa snaží čo najviac vyťažiť z mora a ryba sa spolu s lokálnym ovocím a zeleninou stala základom miestneho jedálnička. V niektorých častiach krajiny zase prevládajú mliečne produkty ako tvaroh a žinčica.

Každodennou potravinou sa už v období Portugalskej Guiney stala najmä ryža (bianda), aj keď tú musí vláda dovážať, lebo dopyt je niekoľkonásobne vyšší ako produkcia miestnych farmárov. Tradičným pokrmom je ryža jollof – názov pochádza z jazyka wolof a znamená jeden hrniec, najskôr preto, že jedlo sa pripravuje na jednej panvici. Príprava je jednoduchá, stačí vám ryža, paradajky, paradajkový pretlak, cibuľa, soľ a koreniny ako muškátový oriešok, zázvor, kmín, čili a čierne korenie. Výber zeleniny a mäsa je už len na vás. Ryža sa varí so všetkými základnými prísadami naraz, aby získala typickú žltú farbu.

Tak ako Portugalci musia mať ku každému jedlu chlieb, v Guinei-Bissau na tento účel slúži fufu. Vyrába sa z manioku, sladkých zemiakoch, resp. čo úroda dala a pripomína tuhú taliansku polentu. Konzumuje sa spolu s polievkami a prívarkami (mafé), väčšinou rukou. Obľúbenou polievkou je egusi – názov dostala podľa orieškov, ktorými sa zahusťuje. Ako zelenina sa používa špenát, paradajky a v našich končinách neznámy plamenník, ibiš, iru – vykvasená fazuľa a ewuro – „horký list“.

Hlavnou koreninou je Guinejské korenie alebo rajské zrno. Chuťou pripomína kardamón a používa sa ako prísada do omáčok.

Domáci si okrem sušených rýb radi pochutnajú aj na mäse. Napriek tomu, že polovička obyvateľstva sa hlási k islamu, zvyšná časť nedá dopustiť na bravčové. Na chudobnom vidieku však skôr uvidíte grilovanú opicu.

Medzi tradičné destiláty patrí palmové víno, ktoré si obyvatelia vyrábajú donedávna alebo Caña de cajeu (rum z kešu orieškov).

Ako sa pripravujú niektoré tradičné jedlá sa dozviete tu.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť