×

Universidade do Porto je najväčšia portugalská univerzita s viac ako 30 tisíc študentmi a každoročne sem na výmenný pobyt príde okolo 2000 erasmákov. Univerzita má jednu business school a 14 fakúlt rozdelených do troch školských areálov (tzv. pólos). Škola sa každoročne umiestňuje na popredných miestach v ratingoch portugalských vysokých škôl a pravidelne sa objavuje aj v prvej 500 svetových rebríčkov.

Napriek tomu, že Porto je druhé najväčšie mesto v Portugalsku, ceny za ubytovanie, stravu a cestovanie sú prispôsobené študentom. Tí majú k dispozícii internáty, školské jedálne, zľavnené lístky na metro či do kina. Vďaka zahraničným študentom je Porto veľmi multikultúrne a človek nemá problém dohovoriť sa po anglicky.

 

Referát zahraničných vzťahov

Referát pre Erasmus študentov sa nachádza v budove rektorátu v historickom centre na námestí Praça Gomes Teixeira a úraduje od pondelka do piatku medzi 14:30 – 17:00. Študenti pred príchodom do Porta dostanú informácie kedy a kde sa treba hlásiť a referát pre nich každoročne organizuje stretnutie, na ktorom sa oboznámia s univerzitou, štúdiom, cestovaním, lekármi a kultúrnymi podujatiami. Na referáte tiež získajú info a svojej fakulte, priebehu štúdia, rozvrhoch  a zápise predmetov. Študenti sa tiež dozvedia o možnosti absolvovať intenzívny (mesačný – 60 hodín) alebo semestrálny kurz portugalčiny. Oba kurzy sú spoplatnené, za semestrálny kurz sa udeľujú kredity. Pri troche trpezlivosti sa študenti dočkajú aj univerzitného preukazu, ktorý slúži aj ako platobná karta.

Pólo I

Pólo I sa nachádza v historickej časti centra, kde pôvodne sídlila celá univerzita. Z dôvodu vzniku nových fakúlt si škola musela hľadať nové priestory, kam by sa mohla presťahovať. V centre tak zostali iba tri fakulty – Fakulta výtvarných umení (Faculdade de Belas-Artes), Farmaceutická fakulta (Faculdade de Farmácia) a Právnická fakulta (Faculdade de Direito), tri inštitúty (architektúra, biomedicína a geofyzika) a rektorát.  Okrem toho sú tu študentom k dispozícii jedálne, bufety, internáty a dokonca aj univerzitné divadlo.

Pólo II

Pólo II vzniklo v časti mesta nazývanej Asprela na severnom okraji Porta. Sídli tu až 7 fakúlt a 3 inštitúty: Fakulta výživy a potravinových zdrojov (Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação), Fakulta športu (Faculdade de Desporto), Ekonomická fakulta (Faculdade de Economia), Technická fakulta (Faculdade de Engenharia), Lekárska fakulta (Faculdade de Medicina), Stomatologická fakulta (Faculdade de Medicina Dentária), Fakulta psychológie a pedagogiky (Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação) a Inštitút systémového inžinierstva (Istituto de Engenharia de Sistemas e Computadores), Inštitút patológie a molekulárnej biológie (Instituto de Patologia e Imunologia Molecular) a Inštitút mechanického inžinierstva a priemyselného manažmentu (Instituto de Engenharia Mecânica e Gestão Industrial).  Okrem toho tu študenti nájdu jedálne aj internáty.

Pólo III

Na západ od centra v časti mesta nazývanej Campo Alegre, pri moste Ponte da Arrabida, na nachádza Pólo III. Sídlia tu nasledujúce fakulty a školy: Fakulta architektúry (Faculdade de Arquitectura), Fakulta prírodných vied (Faculdade de Ciências), Filozofické fakulta (Faculdade de Letras) a Business School (Escola de Negócios). Tak ako aj ostatné pólos, aj toto má pre svojich študentov k dispozícii jedálne, bufety, knižnice, múzeá, divadlá, internáty a dokonca aj zdravotné stredisko a botanickú záhradu.

 

Ubytovanie

Universidade do Porto ponúka svojím zahraničným študentom možnosť bývať na internáte. Ak chce mať študent istotu, že izbu na internáte dostane, mal by o ňu zažiadať už v prihláške na Erasmus. Keďže však veľa ľudí na internát nakoniec nenastúpi, šanca získať izbu je aj po príchode do Porta. Internáty sa nachádzajú vo všetkých troch pólos a študenta ubyt

ujú čo najbližšie k jeho fakulte. V prípade, že vám izba a poloha nevyhovujú, môžete požiadať o zmenu. Pokiaľ izbu na internáte dostanete, pri ubytovaní sa stačí nahlásiť na recepcii. V Pólo I sa internáty delia na dievčenské a chlapčenské, Pólo II a III ich majú zmiešané. Cena za izbu je 125€/mesiac, platí sa dopredu za jeden mesiac. Pokiaľ sa rozhodnete si so spolužiakmi prenajať byt, rátajte so 150€ – 220€ na mesiac za izbu. S hľadaním vám pomôže buď škola alebo organizácia ESN.

 

Štúdium

Štúdium v Portugalsku je vo všeobecnosti celkom uvoľnené, o to viac, keď tam ste na výmennom pobyte. Vyučovacia hodina trvá 120 minút, študenti môžu určitý počet hodín vynechať. Pre neportugalčinárov je najdôležitejšou informáciou asi to, že väčšina hodín prebieha v portugalčine. S učiteľom sa dá ale väčšinou dohodnúť, že v takomto prípade na hodiny chodiť nemusíte a záverečný test si môžete napísať v angličtine.

 

Jedálne

V každom pólo sa nachádza niekoľko jedálni, kde si študenti môžu zakúpiť cenovo zvýhodnené jedlo (chlieb, polievka, hlavné jedlo, dezert a nápoj). Všetky jedálne sú otvorené počas obeda medzi 11:30/12:00 – 14:00, niektoré varia aj večere (18:30 – 20:30). Okrem toho sa tu nachádzajú aj bufety, automaty a dve reštaurácie – jedna oproti Lekárskej fakulte a druhá pri Technickej fakulte. Cena jedla v miestnych reštauráciách sa pohybuje od 5€ vyššie, pokiaľ však máte chuť len na nejaký snack, typický toast (tosta mista) dostanete za asi 2€. Reštaurácie tiež ponúkajú obedové menu (menu diário).

 

Šport

Univerzita má k dispozícii viacero športových aktivít a zliav pre študentov aj mimo svojho areálu. Škola má vlastný univerzitný štadión a športový komplex Boa Hora, plus na brehu rieky Douro je areál vodných športov. Študenti si môžu vybrať medzi kolektívnymi alebo individuálnymi športmi.

 

Doprava

Porto má bohatú sieť autobusov a liniek metra. Najvýhodnejšou voľbou pre študentov je mesačný lístok Andante Gold za 22,50€, ktorý platí pre celú zónu Z2 (Z2 znamená, že v rámci jednej jazdi môžete prejsť 2 susediacimi zónami; pokiaľ cestujete napr. z centra na letisko, prechádzate 4 zónami, a preto potrebujete lístok Z4). Jedna cesta v zóne Z2 stojí 1,20€ (platnosť lístku je 1 hodina), v zóne Z3 1,60€ a Z4 2,00€. Poplatok za kartu Andante(modrá) je 0,60€, je dobíjateľná. Poplatok za Andante Gold (zlatá – mesačný lístok) je 6€, karta je dobíjateľná a neprenosná. Či už máte jednorazový alebo mesačný lístok, vždy si ho musíte pred jazdou označiť. Pri ceste metrom sa označovače nachádzajú pred vchodom na nástupište – kartu k nim stačí priložiť a počkať, kým zasvieti zelené svetlo. V autobusoch sú označovače vnútri vo vozidle.

 

Zdravie

Študenti majú k dispozícii univerzitnú kliniku, ktorá poskytuje konzultácie bez poplatku. Pri prvej návšteve je študent povinný na recepcii predložiť občiansky preukaz/pas, študentskú kartu a zdravotný preukaz, aby vám sestričky mohli otvoriť zdravotnú kartu. K lekárovi sa treba objednať vopred, môžete tak urobiť telefonicky (222 074 160) alebo emailom (apoiomedico@sas.up.pt), nezabudnite ale uviesť svoje meno a fakultu, kontakt a dátum, ktorý by vám vyhovoval.

 

Nočný život

Jednou z výhod štúdia v Porte je bohatý nočný život a medzinárodné prostredie. Najobľúbenejším miestom študentov je Café Piolho založené v roku 1909 na Praça de Parada Leitão a iné podniky v okolí rektorátu ako Galerias de Paris. Ribeira na brehu rieky Douro má tiež čo ponúknuť, najmä v pondelky. Medzi obľúbené kluby patrí Casa da Música, Plano B, Contagiarte a Breyner 85.

 

ESN Porto

Hlavnou úlohou študentskej asociácie ESN je zabezpečiť, aby sa erasmáci v Porte nenudili. Organizuje párty, večere, výlety a rôzne športové aktivity. Vďaka ESN karte majú študenti nároky aj na rôzne zľavy. Pokiaľ sa chystáte do Porta sami a máte záujem o portugalského „kamoša“, ktorý vám pomôže sa tu zabývať, môžete sa zaregistrovať na stránke ESN.

Študovali ste v Portugalsku? Pošlite nám vaše postrehy, zážitky či odporúčania pre budúcich študentov na lusoinfo@portugal.sk.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť