×

Univerzita v Lisabone bola založená už v roku 1290, ale z dôvodu niekoľkonásobného sťahovania, kedy sa prvá vysoká škola definitívne usídlila v Coimbre, zostalo hlavné mesto bez univerzity až do roku 1911, teda do pád portugalskej monarchie. Universidade de Lisaboa vznikla zlúčením 4 škôl, ktoré tu pôsobili od 19. storočia a dali základ Lekárskej, Farmaceutickej, Prírodovedeckej a Filozofickej fakulte. V roku 2011 tak univerzita oslávila svoje 100. výročie.

V súčasnosti univerzitu navštevuje okolo 23 tisíc študentov, čo ju radí medzi najväčšie v Portugalsku. Keďže však vysokých škôl a inštitútov je v hlavnom meste viac ako dosť, študenti si majú z čoho vyberať. Universidade de Lisboa poskytuje približne 280 rôznych študijných programov na ôsmich fakultách. Tie sa nachádzajú v troch univerzitných areáloch (tzv. pólos) v centre mesta.

Pólo I – Cidade universitária

V roku 1935 sa pri Campo Grande začalo budovať univerzitné mestečko (cidade universitária), kde v súčasnosti sídli rektorát Universidade de Lisboa (reitoria), Prírodovedecká fakulta (Faculdade de Ciências), Právnická fakulta (Faculdade de Direito), Farmaceutická fakulta (Faculdade de Farmácia), Filozofická fakulta (Faculdade de Letras), Lekárska fakulta (Faculdade de Medicina), Stomatologická fakulta (Faculdade de Medicina Dentária), Fakulta psychológie a pedagogiky (Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação) a Inštitút sociálnych vied (Instituto de Ciências Sociais). Okrem toho sa tu nachádza aj Portugalská národná knižnica (Biblioteca Nacional de Portugal) a Lisabonský univerzitný štadión (Estádio Universitário de Lisboa). Do univerzitného mestečka pribudol v roku 1972  Lisabonský univerzitný inštitút ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa, ktorý sa špecializuje na sociálne a technické vedy a architektúru. Sídla tu aj ďalšie 2 univerzity – Universidade Católica Portuguesa a Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias.  Tento vysokoškolský areál je tak s viac ako 37 tisíc študentmi najväčší v Portugalsku a obsluhujú ho až tri zastávky metra – Cidade Universitária (žltá linka), Entrecampos (žltá linka) a Campo Grande (žltá a zelená linka).

Pólo II

V dolnej časti historického centra (Baixa) sa nachádza Fakulta výtvarných umení (Faculdade de Belas-Artes). Sídli neďaleko známeho námestia Praça do Comércio v blízkosti rieky Tejo.

 

Pólo III

Poslednou súčasťou univerzity je areál v okolí bývalej Polytechnickej školy, z ktorej neskôr vznikla Fakulta prírodných vied. Na jej mieste teraz sídli Lisabonské múzeum vedy (Museu de Ciência de Lisboa), Národné múzeum prírodnej histórie (Museu Nacional da História Natural) a Lisabonská botanická záhrada (Jardim Botánico de Lisboa). Areál nájdete na ceste do Bairro Alto pri záhrade Príncipe Real.

 

Referát zahraničných vzťahov

Referát UL sa nachádza v budove rektorátu (00351 21 0113 460, sri@reitoria.ul.pt). Okrem toho má každá fakulta vlastné oddelenie pre zahraničné vzťahy, na ktoré sa môžu študenti obrátiť. Kontakty a úradné hodiny nájdete tu. Študenti po príchode dostanú informačnú brožúru v angličtine (.pdf) a je im pridelený koordinátor, ktorý im pomôže pri výbere predmetov. Keďže vyučovanie prebieha v portugalskom jazyku, študentom odporúčame zapísať sa na hodiny portugalčiny na Filozofickej fakulte. V ponuke je intenzívny kurz pre úplných začiatočníkov, ktorý sa koná každoročne v septembri v trvaní 60 hodín. Okrem toho je tu možnosť prihlásiť sa na semestrálny kurz, začína sa v októbri, resp. februári a trvá 56 hodín. V ponuke je niekoľko úrovní (od A1 až po B2) i keď nie vždy sa všetky otvoria.

Študenti, ktorí v Portugalsku ostávajú dlhšie ako 3 mesiace, sa musia povinne prihlásiť na prechodný pobyt na niektorej z pobočiek radnice (Câmara Municipal de Lisboa – zoznam). Pokiaľ plánujete popri štúdiu aj pracovať, môžete si tu vybaviť aj číslo daňového poplatníka (número de contribuinte).

 

Štúdium

Ako sme už spomínali, štúdium na univerzite prebieha najmä v portugalskom jazyku, záleží to ale od fakulty a študijného odboru. V takomto prípade sa erasmáci musia spoľahnúť na pomoc od spolužiakov a ústretovosť učiteľov, ktorí im často dovolia písať testy po anglicky. V Portugalsku sa hodnotí známkami 0-20, priemer je tak 14-16. Na vyučovanie sa ponáhľať nemusíte, hodiny sa začínajú 10-20 minút po oficiálnom začiatku. Dĺžka hodiny je 120 minút, v skutočnosti ale trvá kratšie. Niektorí učitelia kontrolujú dochádzku a je aj súčasťou záverečného hodnotenia.

 

Ubytovanie

Univerzita má 13 internátov v blízkosti univerzitného mestečka, bohužiaľ, miest pre zahraničných študentov je pomenej, takže sa treba prihlásiť čo najskôr. Aby ste svoje šance ešte zvýšili, odporúčame poslať email na oddelenie zahraničných vzťahov na vašej portugalskej fakulte. Pokiaľ dostanete kladnú odpoveď, na internát sa príďte zahlásiť v pracovný deň, najlepšie do 14:30. Najprv ale musíte navštíviť vašu fakultu, kde dostanete adresu internátu, podpíšete zmluvu a vybavíte ďalšie náležitosti. Preto ak sa z letiska nechcete terigať s kuframi na univerzitu a absolvovať s nimi všetky byrokratické procedúry, zabezpečte si na prvú noc ubytovanie v hosteli. Zoznam internátov aj s presnou polohou nájdete tu. Izba na internáte stojí 125€ na mesiac. Pokiaľ sa rozhodnete prenajať si niečo s kamarátmi, rátajte s 220€ – 250€ na mesiac. ESN Lisboa ponúka zahraničným študentom možnosť bývať spolu v Erasmus rezidencii priamo v centre všetkej zábavy – v Bairro Alto. Viac informácií o rezidencii získate na ich stránke, tak ako aj o ďalšom Erasmus dome v okolí Entrecampos. Ak ste sa rozhodli nájsť si ubytovanie na vlastnú päsť, počítajte s nasledovným: nikto vám neponúkne nájomnú zmluvu a preto sa s majiteľom dohodnite na mesačnej platbe – ak by ste s bytom mali problémy, nekryje vás žiadna zmluva. Takto sa aspoň vždy môžete odsťahovať. V Portugalsku je nelegálne prenajímať izby bez okien, už len zo zdravotných dôvodov. Oplatí sa dopredu si zistiť, či je byt plne vybavený alebo doň bude treba investovať. Tiež si dajte pozor na to, že cena sa väčšinou uvádza bez energií, takže si k nej mesačne pripočítajte ešte okolo 20€ – 30€. Pokiaľ máte obmedzený rozpočet a neplánujete každý deň vymetať rôzne párty, porozhliadnite sa po bytoch v okrajových zónach Lisabonu – sú lacnejšie.

Jedálne

Universidade de Lisboa ponúka možnosť stravovania v školských jedálňach. Je ich spolu 5 – refeitório I, refeitório II, refeitório de belas-artes, refeitório de ciências a refeitório do lumiar – a sú rozmiestnené po univerzitnom areáli. Okrem klasického menu varia aj diétnu stravu a niektoré majú v ponuke dokonca aj makrobiotické potraviny. Kompletné jedlo obsahuje polievku, chlieb, hlavný chod, dezert a nápoj. Cena pre študentov UL je 2,40€ – pozor, pri vstupe do jedálne musíte ukázať univerzitný preukaz. Študenti si tiež môžu kúpiť permanentku na 10 jedál za 23,80€ a ušetriť tak celých 20 centov! Stravovanie mimo školských jedální ide už viac do peňazí – jedlo v reštaurácii stojí 5€ a viac. Najlacnejšie sa najete v tzv. tascas, kde majú zvyčajne aj denné menu.

 

Doprava

Lisabon má veľmi dobre prepracovanú sieť mestskej hromadnej dopravy. Štyri linky metra vás dovezú takmer všade a kam náhodou metro nechodí, dostanete sa autobusom alebo električkou. Študenti majú nárok na zľavnenú električenku, ktorá platí na všetky dopravné prostriedky – pozor, zľava sa vzťahuje iba na osoby do 23 rokov, takže veční študenti majú smolu (tým sa oplatí vlastniť EURO>26, i keď na dopravu s ňou zľavu nedostanú). Lisabon sa delí na niekoľko zón, tzv. coroas. Najviac sa oplatí zakúpiť si mesačný lístok Navegante urbano, ktorý platí na autobusy, električky, metro a aj mestský vlak. Táto električenka stojí 36,70€ (2018), študenti majú 25% zľavu. Pokiaľ neplánujete využívať MHD príliš často, zakúpte si kartu Viva Viagem (zelená) alebo 7 colinas (Modrá) za 50 centov. Kartu si môžete dobiť 5, 10 alebo 15 eurami. Výhodou je, že je platná na všetky druhy dopravy a za jednu jazdu zaplatíte od 1,30€. Tento spôsob dobíjania sa volá zapping. Pokiaľ by ste si kupovali jednorazové lístky – tiež v rámci elektronických kariet Viva Viagem a 7 colinas – za jednu jazdu zaplatíte v metre 1,45€. Ak ste si kartu nestihli dobiť, lístok sa dá kúpiť aj v autobuse za 1,85€ a v električke za 2,90€. Mesačný lístok len na autobusy a električky pre študentov stojí 27,55€ (2018). Od júna 2012 jazdí metro až na letisko (červená linka, zastávka Aeroporto). Metro premáva medzi 6:30 a 1:00. Nezabudnite, že do električiek a autobusov sa nastupuje prednými dverami, kde si musíte lístok označiť na prístroji. V metre sa označuje lístok v staničných turniketoch. Lístok si však starostlivo uchovajte, lebo bez neho sa z priestorov metra nedostanete. Pokiaľ cestujete v noci, máte k dispozícii 9 nočných spojov (tu) v rámci siete Rede da Madrugada. Tieto autobusy premávajú od polnoci do šiestej ráno. V prípade, že vám práve nič nejde, zastavte alebo zavolajte si taxík. Je jedno ktorý, všetky majú rovnaké ceny. Pozor, v Portugalsku funguje opačný princíp ako na Slovensku – za telefonickú objednávku si priplatíte. Za prevoz batožiny si taxikári ďalej účtujú 1,60€.

 

Zdravie

Študentom je k dispozícii zdravotné stredisko. Nachádza sa medzi zastávkami metra Campo Grande a Quinta das Conchas na ulici Alameda das Linhas de Torres 78. Stredisko je otvorené od pondelka do štvrtku medzi 9:00-17:00 a v piatok medzi 9:00-12:30. Okrem všeobecného lekára tu má ordináciu aj gynekológ, psychológ a psychiater. K lekárovi sa treba dopredu objednať buď telefonicky (+351 21 757 66 16) alebo mailom na centro.saude@sas.ul.pt. Za konzulácie sa platí od 2,50€ do 5,50€ za jednu návštevu. Nezabudnite si so sebou priniesť študentský a zdravotný preukaz. Presný rozpis ordinačných hodín nájdete tu. V prípade neodkladných zdravotných problémov odporúčame študentom navštíviť pohotovosť (urgência), napr. v univerzitnej nemocnici Hospital de Santa Maria v univerzitnom mestečku. Za ošetrenie sa platí okolo 20€, preto by si mali študenti na Slovensku vybaviť aj komerčné cestovné poistenie.

 

Nočný život

Nočný život v Lisabone je snom každého erasmáka. Či už sa vyberiete do Bairro Alto v historickom centre, do Docas de Alcântara na brehu rieky Tejo alebo do novej časti Lisabonu – Expo, o zábavu do rána máte postarané. ESN má svoju nočnú základňu v bare Apollo v Bairro Alto. V tejto časti je ale to podnik na podniku, takže o miesto nie je núdza. Keď sa Bairro Alto o 2 ráno zatvorí, párty sa presunie do niektorého z lisabonských klubov. Najvychytenejším je jednoznačne LUX na brehu rieky Tejo (zastávka metra Santa Apolónia). Ďalšie kluby sa nachádzajú v častiach Santos (Kapital, Kremlin a The Loft), Alcântara (Blues Cafe, Docks a LX Factory) a Docas (Op Art). V Portugalsku je veľmi známy formát after-hours – tieto kluby zažívajú hlavný nápor o 6 ráno a sú otvorené až do obeda. Medzi najznámejšie patria Jamaica a Europa v časti Cais do Sodré.

Študovali ste v Portugalsku? Pošlite nám vaše postrehy, zážitky či odporúčania pre budúcich študentov na lusoinfo@portugal.sk.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť