×

Maria João Monteiro Grancha sa narodila v roku 1956 v Lisabone. Ako dieťa Maria nikdy nechcela byť speváčkou. Keď mala 17 rokov, začala sa venovať športu, aby sa zbavila nadbytočnej energie. Získala čierny pás v Aikide a stala sa učiteľkou plávania. Až vo veku 27 rokov si uvedomila, že by mohla spievať. Keď zavreli gymnázium, v ktorom pracovala ako učiteľka plávania, priateľ jej navrhol, aby išla na konkurz skupiny Hot Club z Lisabonskej jazzovej školy. Hoci nevedela nič o speve a jazze, bola na konkurze úspešná. Rýchlo sa učila a napredovala a čoskoro už spievala s vlastnou skupinou. Pri svojom prvom koncerte zabudla všetko, čo si nacvičila a musela improvizovať. Vystúpenie bolo veľmi úspešné a jej kariéra začala naberať na obrátkach.

V roku 1983 nahrala svoj prvý album Quinteto de Maria João. V roku 1984 sa stala konferencierkou programu Jazz Show v Portugalskej televízii, vďaka čomu získala cenu “Objav roka”. V roku 1985 vystúpila s veľkým úspechom na Jazzovom festivale v Cascais a nahrala svoju druhú platňu Cem Caminhos. Potom išla na turné do Nemecka, kde sa jej koncerty vysielali v televízii a v rozhlase. Po získaní prvej ceny na Jazzovom festivale v San Sebastiane a získaní ceny “Nove Gente” pre najlepšiu umelkyňu roka, nahrala v roku 1986 svoju tretiu platňu Conversa.

V tom istom roku sa zoznámila s freejazzovou klaviristkou Aki Takase, ktorá jej navrhla spoluprácu. Ich hudobná spolupráca potom trvala päť rokov. Pravidelne koncertovali po Európe, často aj s kontrabasistom Nielsom Henningom Orsted-Pedersenom. Vydali spolu dve platne z koncertov v Leverkusene (1987) a Norimbergu (1990). Po tom, ako sa narodil jej syn João Carlos, rozhodla sa Maria João pracovať na iných projektoch.

V roku 1991 vydala platňu Sol so skupinou Cal Viva, v ktorej hrali renomovaný hudobníci ako José Peixoto, Carlos Bica a Mário Laginha. Na tejto platni spája Maria João jazz s tradičnou portugalskou hudbou. V roku 1994 podpísala zmluvu s prestížnym jazzovým labelom Verve a spolu s Máriom Laginhom nahrala platňu Danças. V roku 1996 vydala svoj druhý album vo Verve, Fábula, na ktorom sa objavili Ralph Towner, Dino Saluzzi, Manu Katché, Mário Laginha, Kai Eckhardt, a Ricardo Rocha. V roku 1998 vydala pri príležitosti svetovej výstavy EXPO album Cor, ktorý má byť pripomienkou na plavbu Vasca da Gamu do Indie. Album je inšpirovaný kultúrou Indie a Mozambiku. Na platni si zahrali okrem Mária Laginhu aj indický perkusionista Trilok Gurtu a gitarista Wolfgang Muthspiel.

V roku 1999 vydala album Lobos, Raposas e Coiotes, ktorý nahrala s hanoverským filharmonickým orchestrom. V roku 2000 vyšiel ďalší album, Chorinho Feliz, ktorý má byť spomienkou na objavenie Brazílie. Na platni sa objavili známi brazílski speváci, Gilberto Gil, Lenine, a ďalší hudobníci ako Armando Marçal, Toninho Ferragutti, Nico Assumpção. V roku 2001 vytvorili Maria João, Mário Laginha, Helge Norbakken a Toninho Ferragutti kvartet Mumadji. Mumadji znamená v mozambickom domorodom jazyku Xangana “Portugalčan”. V novembri roku 2001 vydala skupina živý album.

V roku 2003 vyšiel álbum Undercovers s cover verziami úspešných medzinárodných hitov, vrátane O Quereres od Caetana Velosa. V roku 2004 zase uzrel svetlo sveta álbum s názvom Tralha s originálnymi témami Mária Laginhu. V roku 2007 sa rozhodla pre sólovú dosku a vydala platňu João. Od 2009 pracuje s Júliom Resendem, Joelom Silvom, Joãom Farinhom e Andrém Nascimentom na projekte OGRE, čo je skupina spájajúca jazz s elektronickou hudbou. Od 2010 spolupracuje tiež s belgickým jazzmanom Davidom Linxom.

Mário Laginha je neodmysliteľným spolupracovníkom Marie João, od platne Sol hrá na všetkých jej platniach a komponuje pre ňu väčšinu skladieb. Narodil sa v roku 1960 v Lisabone. Vyštudoval Conservátorio Nacional. Hral v rôznych portugalských jazzových formáciách a vystupoval na mnohých jazzových festivaloch. Spolupracoval s mnohými známymi hudobníkmi, napr. s Trilokom Gurtu, Wayne Shorterom, Ralphom Townerom, Gilbertom Gilom, Armandom Marçalom. Svoju prvú sólovú platňu Hoje nahral v roku 1994. Od roku 1991 spolupracuje s Mariou João.

Diskografia

Quinteto de Maria João RT 1983

Cem Caminhos RT 1985

Conversa RT 1986

Maria João, Aki Takase Enja Records 1987

Alice Enja Records 1990

Sol Enja Records 1991

Danças Verve 1995

Fábula Verve 1996

Cor Verve 1998

Lobos, Raposas e Coiotes Verve 1999

Chorinho Feliz Verve 2000

Mumadji Verve 2001

Undercovers Universal 2003

Tralha Universal 2004

João Universal 2007

Chocolate Universal 2008

Follow The Songlines 2010 – Maria João a David Linx s Márioom Laginhom a Diederikom Wisselsom

Amoras e Framboesas 2011 – Maria João a Orquestra de Jazz de Matosinhos

A Different Porgy & Another Bess 2012 – s Davidom Linxom & Brussels Jazz Orchestra

Electrodoméstico 2012 – s projektom OGRE

Jazz na internete:

www.jazzportugal.net

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť