×

Doclisboa – Festival Internacional de Cinema (www.doclisboa.org)

Doclisboa sa každoročne snaží ukázať potenciál dokumentárneho filmu, vďaka ktorému sme schopní vo svete nachádzať nové myšlienky a inšpirácie. Okrem toho nám ponúka slobodný pohľad na umenie prelínajúce sa s politikou. Festival sa usiluje podnietiť ľudí k porozumeniu sveta, v ktorom žijeme a ktorý nám sám poskytuje možnosti na zmenu. Odborná porota dôkladne vyberá filmy a okrem snímok ponúka divákom miesto na stretnutie, debaty a reflexie. Festival sa koná v októbri v Lisabone.

Fantasporto – Festival Internacional de Cinema do Porto (www.fantasporto.com)

Začiatky festivalu v Porte siahajú do roku 1980, kedy sa na káve zišli traja zakladatelia Fantasporto: filmoví kritici Mário Dorminsky a Beatriz Pacheco Pereira a maliar José Manuel Pereira. O rok na to sa konal prvý – nesúťažný – ročník. To sa zmenilo v 1982 a v 2011 časopis Vanity vyhlásil festival v Porte za najväčší portugalský festival, ktorý dostal názov Fantas podľa svojej prvej oficiálnej súťaže fantasy filmov. Práve tu sa v roku 1981 premietal prvý čínsky animovaný film a vedie festivalu predstavilo Európe ako jedno z prvých kinematografiu Nového Zélandu a Južnej Kórey. A prečo sa Fantasporto zameriaval spočiatku na fantasy? V 80. rokoch to bol proste hit! Steven Spielberg, Ridley Scott či George Lucas tento žáner priam preslávili a prepadol mu dokonca aj samotný velikán Manoel de Oliveira vo svojom filme O Estranho Caso de Angélica. V súčasnosti premieta Fantasporto filmy všetkých žánrov a nechýbajú ani sprievodné podujatia ako koncerty, výstavy umenia, prezentácie kníh a divadelné vystúpenia. Festival sa koná každoročne v marci.

IndieLisboa – Festival Internacional de Cinema Independente (www.indielisboa.com)

IndieLisboa, to je jarná oslava filmu. Práve tento festival každoročne súťaží s Fantasporto o najväčší a najlepší festival v Portugalsku. IndieLisboa sa zameriava najmä na nezávislé filmy (celovečerné, krátkometrážne, dokumentárne, animované, experimentálne, jednoducho – z každého rožka troška), ktoré sa bežne v Portugalsku do kín nedostanú. Vďaka paralelným aktivitám sa vedenie snaží do festivalu zapojiť čo najväčšiu časť verejnosti. Filmy premieta v kinách po celom Lisabone, organizuje vystúpenia a prednášky, kde dáva priestor nezávislým umelcom. Festival trvá 11 dní, počas ktorých sa premietne viac ako 200 filmov.

Curtas de Vila do Conde – Festival Internacional de Cinema (www.festival.curtas.pt)

Festival krátkych filmov vo Vila do Conde vznikol v roku 1993 takpovediac na kolene a jeho zakladatelia určite netušili, do akej podoby sa v budúcnosti rozrastie. V súčasnosti je najvýznamnejšou portugalskou udalosťou roka v oblasti krátkometrážneho filmu (ktorý môže mať podľa pravidiel max. 60 minút). Popri festivale vznikla aj Agentúra krátkych filmov, ktorej hlavnou úlohou je propagácia portugalskej krátkometrážnej tvorby v zahraničí. Práve agentúra dala impulz mladým umelcom, aby sa začali venovať aj tomuto žánru, keďže dovtedy získavali podporu iba dlhometrážne filmy. Dnes Ministerstvo kultúry finančne doduje aj krátke filmy, vďaka čomu sa do súťaže každoročne zapája čoraz viac snímok. Jeden zo zakladateľov festivalu vo Vila do Conde, Miguel Dias, bol v roku 2011 porotcom v súťaži krátkych filmov na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave. Rozhovor s ním si môžete prečítať tu. Festival sa koná každoročne v júli.

Caminhos do Cinema Português (www.caminhos.info)

Coimbra má od roku 1988 jedno veľké privilégium – a to žiť tým najlepším, čo ponúka portugalský film a byť súčasťou vývoja národnej kinematografie. Na festivale sú dvere otvorené všetkým a umelci tak majú šancu osobne spoznať svoje publikum vďaka interaktívnym podujatiam. Napriek tomu, že festival zažil sedemročnú prestávku, v roku 1997 sa vrátil v plnej sile a predstavil v premiére niekoľko, teraz už ikonických filmov portugalskej kinematografie. Vďaka Centru filmových štúdií a Študentskej asociácii v Coimbre majú diváci šancu zúčastniť sa zaujímavých prednášok a workshopov portugalských režisérov, producentov a kritikov. Festival sa koná každoročne v novembri.

Cine’Eco – Festival Internacional de Cinema Ambiental da Serra da Estrela (www.cineecoseia.org)

Medzinárodný festival environmentálneho filmu sa koná v portugalskom mestečku Seia v blízkosti pohoria Serra da Estrela každoročne v októbri nepretržite od roku 1995. Okrem premietania filmov sa počas 8-dňového festivalu konajú rôzne sprievodné podujatia ako konferencie, koncerty, workshopy a výstavy. Hlavným lákadlom sú ale stovky zaujímavých dokumentov z celého sveta. Okrem premietania sa však festival snaží aj vzdelávať v oblasti environmentálnej výchovy a do organizácie zapája najmä miestnych dobrovoľníkov.

Festival Internacional de Cinema do Funchal (www.funchalfilmfest.com)

Aj hlavné mesto Madeiry má svoj medzinárodný festival, vďaka ktorému si diváci môžu pozrieť filmy, ktoré by sa za normálnych okolností do ich kín nedostali. Okrem celovečerných filmov ponúka aj krátkometrážnu a dokumentárnu tvorbu, nehovoriac o sprievodných podujatiach ako diskusie, konferencie, workshopy a výstavy. Festival sa koná od roku 2005 v mestskom divadle Baltazara Diasa, ktoré v 19. storočí postavil Tomás Augusto Soler na motívy lisabonského operného domu na počesť madeirského dramatika. Vedenie festivalu si každoročne uctí významnú osobnosť svetovej kinematografie ako Victoria Abril, Jose Fonseca e Costa, Susannah York, Terry Jones, Claudia Cardinale e Geraldine Chaplin. Podujatie sa spravidla koná v novembri, hoci v roku 2010 a 2012 musel byť dátum presunutý na neskôr.

FIKE – Festival Internacional de Curtas-Metragens (www.fikeonline.net)

Festival krátkych filmov v Évore organizujú každoročne v októbri kultúrne neziskové organizácie na čele s Joãom Paulom Macedom. Na festivale súťažia filmy rôznych žánrov: animované, hrané či dokumentárne a väčšina z nich sa tu predstaví v premiére. Môžete sa tešiť na snímky z viac ako 20 krajín, napr. Brazílie, Talianka, Holandska či ďalekého Iránu.

Faial Filmes Fest – Festival de Cinema dos Açores (www.azoresfilmfestival.org)

Najväčší festival na Azoroch dostal meno podľa vulkanického ostrova, na ktorom sa jeho myšlienka zrodila – Ilha do Faial. Festival sa napriek svojej polohe v strede Atlantického oceánu snaží búrať geografické bariéry a zameriava sa na priblíženie kinematografie a kultúrnych odlišností najmä lusofónnych krajín. No ani v silnej konkurencii portugalskej a brazílskej novej generácie sa azorskí umelci nestratili.

Festival Audiovisual Black & White (hartes.ucp.pt/b%26w)

Jedinečný festival čierno-bieleho filmu organizuje každoročne na jar Katolícka univerzita v Porte. Táto iniciatíva sa zrodila z potreby ukázať publiku, že čierno-biele filmy a fotografie nie sú len vecou minulosti ale ich estetická a výpovedná hodnota je dôležitá aj v dnešnej dobe. Filmy súťažia v troch kategóriách: video, audio a fotografia.

Monstra – Festival de Animação de Lisboa (www.monstrafestival.com)

Áno, aj Portugalsko má svoj vlastný festival animovaného filmu, ktorý sa pravidelne koná okolo marca v Lisabone. Okrem prezentácie filmov sa festival snaží aj o vyvolanie diskusie o novom, experimentálnom vyjadrení príbehu a estetiky, ku ktorému pristupuje novými umeleckými formami. Veľmi dôležitým prvkom je aj interakcia s hudbou ako aj výtvarným a aplikovaným umením.

Festroia – Festival Internacional de Cinema de Setúbal (www.festroia.pt)

Festroia, ako už názov napovedá, vznikol v Trói, ktorá sa nachádza na opačnom brehu ako Setúbal. Ide vlastne o úzku 25km piesočnú plytčinu, ktorú lemujú biele pláže. Predtým, než tu boli vystavané turistické komplexy, sa tu nachádzali starorímske soliarne rýb. Vďaka svojej polohe v blízkosti národného parku Arrábida sa prvé ročníky festivalu v 80. rokoch zameriavali na vzťah človeka s prírodou. Odvtedy sa festival zaradil medzi uznávané medzinárodné festivaly a ako hostia sa na nich zúčastnili napr. Kirk Douglas, Dennis Hopper, Pedro Almodovar, Christopher Lee či Jiří Menzl. Od roku 2008 je každý ročník venovaný kinematografii inej krajiny – v roku 2010 sa táto pocta dostala Slovensku a diváci videli 20 slovenských filmov sprevádzaných ukážkou aj ďalšieho slovenského umenia. Rok predtým si vedenie festivalu uctilo zase český film a akcie sa zúčastnili zvučné mená ako Juraj Jakubisko, Karel Roden, Jiří Menzel, Ivan Trojan či Jan Budar.

Queer Lisboa – Festival de Cinema Gay e Lésbico de Lisboa (queerlisboa.pt)

Anglický výraz qeer označuje všetko, čo súvisí s homosexuálmi, lesbičkami, bisexuálmi a transvestitami. A práve tento festival sa zameriava na tematiku, ktorá u majoritného publika zrovna neboduje. Začínal v roku 1996 a dnes patrí k významným európskym fóram LGBT komunity. Neustále ponúka aktuálne témy, výchovné aktivity a rôzne sprievodné podujatia. Festival sa koná každoročne v septembri.

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť