×

Preložila Katarína Miháľová

Filmy nám rozprávajú lineárne či nelinéarne príbehy, ba aj príbehy skryté pred pozornými očami publika. Portugalská kinematografia ako taká je príbehom o národe, ktorý nikdy neprestal dobývať nové oceány a ktorý sa podieľa o svoje hrdinské činy a ospevuje ich tajomstvá prostredníctvom vlastného pohľadu na svet.

Počas nasledujúcich mesiacov budem prostredníctvom týchto listov vyznávať lásku portugalskej kinematografii a podieľať sa s vami o filmy, ktoré mi skrížili cestu a tým prispeli k tomu, ako vnímam svoju rodnú zem a ako jej rozumiem.

Volám sa Cátia Diogo, narodila som sa a vyrastala som v regióne Beira Serra a vždy som túžila byť filmovou režisérkou. V roku 2015 som ukončila bakalárske štúdium v Coimbre v odbore divadlo a vzdelávanie a následne v roku 2019 som obdržala druhý bakalársky titul v odbore dokumentárna tvorba z vysokej školy v Abrantes.

Momentálne som v Bratislave a budem vás sprevádzať nekonečným Portugalskom a jeho filmovým umením.

Os Verdes Anos (Zelené roky)

Réžia: Paulo Rocha

Hrajú: Isabel Ruth, Paulo Renato, Rui Gomes, Ruy Furtado

Žáner: Dráma

Dĺžka: 85 min

Rok: 1963

Dielo Zelené roky Paula Rochu je príbehom odohrávajúcim sa v šesťdesiatych rokoch v Portugalsku v časoch hromadného odchodu obyvateľstva do miest.

Ako mnohí iní Portugalci, aj mladý Júlio sa vyberie z vidieka do hlavného mesta skúsiť šťastie a zabezpečiť si lepšie životné podmienky. Jedného dňa spozná mladú slúžku Ildu, modernú a žoviálnu dievčinu. Ich priateľstvo sa časom premení na nespútanú lásku, ktorá si prekliesni cestu cez vtedajšie meštianske prostredie a tragicky sa skončí. Tento film sa považuje za jedno zo zakladajúcich diel novej portugalskej kinematografie a pre mňa symbolizuje jednoducho negatív plný nevinnosti a jemnosti, zvýrazňujúci kontrast medzi novým a starým Portugalskom.

Esquece Tudo O Que Te Disse (Zabudni na všetko, čo som ti povedal)

Réžia: António Ferreira

Hrajú: Amélia Corôa, António Capelo, Custódia Galego, Fernando Taborda

Žáner: Dráma/Komédia

Dĺžka: 112 min

Rok: 2002

Esquece Tudo O Que Te Disse je prvý celovečerný film Antónia Ferreiru a zároveň dielo, vďaka ktorému sa portugalská kinematografia stala mojou vášňou. Vykresľuje vo viacerých príbehoch roztrieštenú rodinu, ktorá sa márne snaží získať späť to, čo sa už nevráti. Rozprávanie je zamerané na nestále obdobie odchodov, príchodov a opätovných stretnutí v rámci rodinného kruhu. Príbeh sprevádza nezabudnuteľná hudba, ktorá dala filmu aj názov.

Tajomstvá tejto zdanlivo normálnej, typickej rodiny sú odhalené vďaka komickým prvkom a rodina sa tak stáva terčom nášho kritického pohľadu.

Rada by som vám tiež odporučila Ferreirov krátky film Respirar (Debaixo D’água) [Dýchať (Pod vodou)], ktorý rozpráva o mladosti, jej láskach a úskaliach a tiež o tom, ako sa dá prežiť v období, keď máme pocit, že sa nám rúca svet.

Meu Querido Mês de Agosto (Náš milovaný august)

Réžia: Miguel Gomes

Žáner: Dráma/Romantický

Dĺžka: 147 min

Rok: 2008

Portugalsko-francúzska koprodukcia Meu Querido Mês de Agosto kombinuje prvky dokumentárnej tvorby s fikciou a odzrkadľuje zvyky, tradície a kolektívnu predstavivosť regiónu Beira Serra.

Pôvodne to mal byť príbeh o ľudovej kapele zloženej z otca, dcéry a jedného bratranca, ktorá hráva počas letných prázdnin na tanečných zábavách a ľudových slávnostiach.

Filmový štáb však nemohol film natočiť, pretože finančné prostriedky od ICA nikdy nedostal. Nakoniec sa musel pustiť do nakrúcania bez akýchkoľvek príprav a improvizovať priamo pred našimi očami. Vďaka tomuto dielu sa dostaneme do vnútrozemia krajiny a sme svedkami toho, ako sa robí v Portugalsku film. Podobným spôsobom nám v roku 2015 Miguel Gomes predstavil rozprávku Tisíc a jedna noc v troch častiach: O Inquieto (Znepokojený), O Desolado (Zarmútený) a O Encantado (Očarený).

Na záver nášho prvého výletu by som chcela spomenúť komédiu o superhrdinovi, ktorý zachráni Portugalsko pred odporcami Nového štátu.

Capitão Falcão (Kapitán Sokol)

Réžia: João Leitão

Hrajú: Gonçalo Waddington, David Chan Cordeiro, José Pinto

Žáner: Akčný/Komédia

Dĺžka: 104 min

Rok: 2015

Kapitán Sokol Joãa Leitãa mal byť pôvodne televíznym seriálom, ale nakoniec bol adaptovaný na filmové plátno. Je satirou antikomunistickej paranoje počas diktatúry Antónia Oliveiru Salazara v Portugalsku. Film, v ktorom vystupujú postavy fašistov, komunistov i revolucionárov, paroduje Nový štát, pričom hľadá a bojuje za nové riešenie problematiky tohto vojenského režimu.

Divák je pozvaný na hodinu dejepisu Portugalska, kde sa prostredníctvom akčných a komických prvkov, choreografie bitiek a interpretácií založených na obrazotvornosti komiksov skresľujú fakty a miestni superhrdinovia sa dostanú do roly zlosynov. Takže z perspektívy šesťdesiatych rokov si kladiem otázku: aké by bolo dnes Portugalsko a jeho filmové umenie, keby bol Kapitán Sokol skutočne existoval?

Napísala Cátia Diogo

v rámci projektu Vyznanie lásky portugalskej kinematografii

s podporou European Solidarity Corps a Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

______________________________________________________________________________

PORTUGUÊS

Carta nº1 – O meu mundo

Filmes contam histórias, sejam elas lineares, não linear ou deixadas ao abrigo dos olhos atentos dos espectadores. E o cinema português, no seu todo, conta a história de um povo que continua a conquistar novos oceanos partilhando as suas epopeias e magnificando os seus segredos através das suas lentes.

Durante estes próximo meses, escreverei esta carta de amor ao meu cinema português, e partilharei com vocês filmes que, ao cruzando o meu caminho, moldaram a forma como olho e sinto o meu país.

O meu nome é Cátia Diogo, nascida e criada na região da Beira Serra, desde cedo que sonhei ser Realizadora de Cinema. Em 2015, licenciei-me em Teatro e Educação em Coimbra, e seguidamente, em 2019 terminei a minha segunda licenciatura em Cinema Documental, em Abrantes.

Hoje estou em Bratislava, eu irei ser a vossa guia turística pelo imenso Portugal e sua 7ª arte.

Os Verdes Anos

Diretor:  Paulo Rocha

Com: Isabel Ruth, Paulo Renato, Rui Gomes, Ruy Furtado

Género: Drama

Duração: 85 min

Ano: 1963

Os Verdes Anos, de Paulo Rocha, retrata uma memória portuguesa dos anos 60 durante o êxodo rural.

Como tantos outros portugueses, um jovem provinciano, Júlio, parte rumo à capital para tentar a sua sorte e ter melhores condições de vida. Um dia conhece uma jovem empregada doméstica, Ilda,  moderna e jovial. A amizade entres os dois cresce e torna-se um amor desmesurado, rompendo pelos ambientes citadinos da época e esmorecendo em tragédia.

Assim, este filme é considerado uma das obras fundadores do Novo Cinema Português. E para mim especialmente, é um simple negativo carregado de ingenuidade e delicadeza pronunciando um novo e velho Portugal.

Esquece tudo o que te Disse

Diretor: António Ferreira

Com: Amélia Corôa, António Capelo, Custódia Galego, Fernando Taborda

Gênero: Drama/Comédia

Duração: 112 min

Ano: 2002

Esquece Tudo O Que Te Disse, é a primeira longa metragem de António Ferreira, e o filme que me fez apaixonar pelo cinema português.

Esta obra retrata uma família fragmentada em diferentes histórias que vive na impossibilidade de recuperar algo perdido. Uma narrativa que trabalha o tênue estágio de partidas, chegadas e reencontros dentro do seio familiar. Como também, é rematada por uma música inesquecível que assina o nome do filme.

Posto isto, fazendo uso da comédia, esta família, aparente normal e como todas as outras, é desnuda e colocada à mercê da opinião do espectador.

Do mesmo realizador, gostaria também de sugerir a curta-metragem, Respirar (Debaixo D’água),que discursa sobre a juventude e os seus amores, os seus estorvos e como é possível sobreviver durante um período em que tudo parece desmoronar.

Meu Querido Mês de Agosto

Diretor: Miguel Gomes

Gênero: Drama/Romance

Duração: 147 min

Ano: 2008

Meu Querido Mês de Agosto, uma co-produção portuguesa e francesa, cruza o documentário e a ficção, espelhando os costumes, as tradições e o imaginário da região da Beira Serra.

O filme pretendia ser a história de uma banda de música popular, constituída por um pai, uma filha e um primo, a tocar em bailes e festas populares durante as férias de verão. Contudo, a equipa de filmagem é impossibilitada de rodar, pois os fundos atribuídos pelo ICA nunca chegam, tendo de irromper pelo filme e construir a história diante dos nossos olhos.

Deste modo, a obra leva-nos numa viagem pelo interior do país e manifesta-se sobre como é produzir um filme em Portugal.

Da mesma forma, em 2015, Miguel Gomes apresenta-nos um conto d’ As Mil e Uma Noites, uma série de filmes em três volumes: O Inquieto, O Desolado e O Encantado.

Para finalizar a nossa primeira viagem, gostaria de rematar com um filme que, fazendo uso da comédia, nos apresenta um super-herói que salva Portugal dos oponentes do Estado Novo.

Capitão Falcão

Diretor: João Leitão

Com: Gonçalo Waddington, David Chan Cordeiro, José Pinto

Gênero: Ação/Comédia

Duração: 104 min

Ano: 2015

Capitão Falcão, de João Leitão, pretendendo ser préviamente um série televisiva, acabou por ser adaptada para cinema e, satiricamente, relata a paranóia comunista durante o ditadura de António de Oliveira Salazar em Portugal.

Sendo uma paródia ao Estado Novo, envolvendo fascistas, comunistas e revolucionários, o filme inventa e luta por uma nova resolução à história deste regime militar.

Entre ação e comédia, coreografias de luta e interpretações baseadas no imaginário da banda desenhada, somos introduzidos a uma aula de história portuguesa onde adulteraram os factos e colocaram os super-heróis de um país em papel de vilões.

Assim sendo, pondo em perspectiva os anos 60, o que seria de Portugal e do seu cinema se o Capitão Falcão tivesse existido?

Escrito por Cátia Diogo

no âmbito do projecto A love letter to Portuguese cinema

com o apoio de European Solidarity Corps
e Bratislavské dobrovoľnícke centrum

Späť na zoznam Chcem podporiť lusofónne aktivity na Slovensku Podporiť